Privacy Policy

Apex Pharmacy Marketing Sdn Bhd (referred as 'Apex Pharma' or 'we' or 'us' or 'our') respect and are committed to the protection of your personal data and your privacy. This Privacy Policy explains how we collect, store and handle your personal data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (‘PDPA’).

Please read this Privacy Policy to understand how we use the personal data that we may collect from you. By providing your personal data to us or using our website, you are consenting to the terms and conditions of this Privacy Policy and the collection, use, access, transfer, storage and processing of your personal data as described in this Privacy Policy. If you do not wish to give us this consent, kindly notify us in writing and do not use any of the electronic forms on our website. Failure to consent to the terms and conditions of this Privacy Policy will result in us being unable to process your application, request and/or provide you with the relevant product(s) or service(s).
We reserve the right to amend this Privacy Policy at any time without prior notice. We advise that you check this Privacy Policy on a regular basis at our website (http://www.apexpharma.com.my).
 
1. Defining Personal Data
1.1 Type of Personal Data
Personal data means any information which relates directly or indirectly to you and which was collected or provided to Apex Pharma for the purposes stated in Section 2 below. Your personal information may encompass your name, identity card/passport number, date of birth, age, gender, nationality and race, photograph, education, occupation, job title, employment details, membership of professional associations, contact details including address, e-mail address, phone number and facsimile number, marital status, financial and banking account details, security recordings and location tracking information, and may include in certain cases, sensitive personal information relating to your health and pertinent details concerning your family members and other personal information which may be supplied to us from time to time.
  
1.2 Source of Personal Data
We may collect personal data from you when you:
  • communicate with us 
  • register interest and/or submit your application for employment with Apex Pharma
  • register interest and/or request for information of our product(s) and/or service(s)
  • register or subscribe for any of our product(s) and/or service(s)
  • respond to any marketing materials we send out or distribute
  • commence a business relationship with us 
  • visit any of our premises 
  • visit or browse our website
  • lodge a complaint with us
  • provide feedback to us
  • participate in any of our surveys
  • enter into or participate in any event, workshop or programme run/organized by us
Other than personal information obtained from you directly (as detailed above), we may also obtain your personal information from third parties we deal with or are connected with you (previous employer(s), personal referrals, credit reference agencies or financial institutions), and from such other sources where you have given your consent for the disclosure of information relating to you, and/or where otherwise lawfully permitted.
 
1.3 Obligatory Personal Data
All information requested for in the relevant forms is obligatory to be provided by you unless stated otherwise. Should you fail to provide the obligatory information, we will not be able to process your application, request and/or provide you with the relevant product(s) or service(s).
 
 
2. How We Use Your Personal Data
Your personal data will be/is being collected, used and/or processed by Apex Pharma for amongst others, the following purposes:
  • to verify your identity 
  • to enable us to discharge our contractual obligations
  • to establish and better manage any business relationship we may have with you
  • to engage in business transactions in respect of products and/or services to be offered and provided to you
  • to assess and process your application/request for our product(s) and/or service(s)
  • to keep in contact with you and provide you with any information you have requested or which may interest you
  • for recruitment
  • to manage employee training, development and quality assurance.
  • to be used for human resource-related purposes 
  • to notify you about benefits and changes to the features of our product(s) and/or service(s)
  • to administer and manage the product(s) and/or service(s) we provide you (including charging, billing, facilitating payments and collecting debts)
  • to investigate and resolve any billing queries, complaints or other enquiries that you submit to us regarding our product(s) and/or service(s) 
  • to process any communication you send us (for example, dealing with any query, feedback or complaint)
  • to assess and/or verify credit worthiness
  • to conduct marketing activities (for example, market research)
  • to facilitate your participation in any event, workshop or programme run/organized by us
  • to develop, maintain and upgrade our business operating system and infrastructure for better efficiency
  • to determine how we can improve our services to you
  • to produce data, reports and statistics which shall be anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual
  • to investigate, respond to, or defend claims made against, or involving Apex Pharma
  • to detect and prevent fraudulent activity
  • to maintain records required for security, claims or other legal purposes
  • to comply with legal and regulatory requirements and obligations
  • for any other purposes that is required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities
 
3. Disclosure Of Personal Data
Apex Pharma will keep your personal data confidential but you hereby consent and authorize Apex Pharma to disclose your personal data to relevant third parties (in and/or outside Malaysia) including :
  • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (for example auditors, lawyers, company secretary, consultants, contractors, professional advisors, service providers, printing companies, business partners, conference/training/event organizer, other advisors, travel agencies and insurance companies);
  • Any related, affiliated and associated companies of Apex Pharma;
  • Property management/utility/security companies for management of property purchased; and
  • Relevant government agencies, statutory authorities, local council and industry regulators. 
 
4. Storage And Retention Of Personal Data
Your personal data will be stored either in hard copies as well as in soft copies in our premises or stored in servers located in Malaysia and will either be operated by us or our appointed service providers, consultants or advisors. Apex Pharma does not rent or sell your personal data to third parties. Apex Pharma will retain your personal data for the period necessary to fulfill the legal requirements of data retention as stipulated by the respective laws of Malaysia or to protect our interests. 
 
5. Personal Data Integrity And Security
We will take reasonable steps to make sure that the personal data we collect, use or disclose is accurate, complete, not misleading and up-to-date. We shall keep and process your data in a secure manner.We endeavour,where practicable, to implement the appropriate administrative and security safeguards and procedures in accordance with the applicable laws and regulations to prevent the unauthorized or unlawful processing of your personal data and the accidental loss or destruction of, or damage to, your personal data.
In the event that transfer of your personal data outside of Malaysia is rendered necessary for the performance of the services required of us, the transfer of data will be done in accordance with the requirements of the PDPA and you are deemed to have consented to the said data transfer. 
 
6. Access And Correction To Your Personal Data
You have the qualified right to access and correct your personal data held by us and in this respect, you may:
  • check if we hold or use your personal data and request access to your personal data;
  • request for correction of any of your personal information which is inaccurate, incomplete or not up-to-date;
  • request for explanation on the policies and procedures in respect of your personal data provided to Apex Pharma;
  • request Apex Pharma to stop processing your personal data for marketing purposes;
  • request Apex Pharma to limit the process of your personal data, including personal data limiting to the persons who may be identified from your personal data; and
  • inform Apex Pharma on your withdrawal (in full or in part) of your consent given previously to Apex Pharma subject to any applicable restrictions, contractual conditions and a reasonable duration of time for the withdrawal of consent to be effected.
 
You may notify us in writing if you do not wish to receive any marketing materials from us and we shall immediately remove you from our marketing contact list. 
We recommend that requests for access to your personal data be made in writing. We may also require you to provide us with additional information reasonably required to process your request.
Please note that under the PDPA, we have the right to refuse your requests to access or correct your personal data for certain reasons permitted under the PDPA. We have the right to also charge an administrative fee for responding to your requests. 
 
7. Your Obligations Regarding Your Personal Data
You are responsible for informing us about changes to your personal data and for ensuring that such information is accurate, up-to-date and complete.  
 
In the event you may need to provide us with personal data relating to third parties (for example about your spouse or children or where you are the designated person in charge for dealing with us or if you are acquiring and are responsible for a product and/or service that they will use), you confirm that you have (i) obtained their consent or otherwise entitled to provide their personal data to us and for us to use accordingly, and (ii) informed them to read this Privacy Policy at our website.
If you are using our website, you must remember to exit the browser window after use to prevent any unauthorized access to your personal data. 
 
8. Contact Information
If you have any queries, please contact us at +603-56293688 from Monday to Friday (8.15am – 5pm, excluding public holidays) or e-mail us at privacypolicy@apexpharmacy.com.my 
 
 

Polisi Privasi

 

Apex Pharmacy Marketing Sdn Bhd(dirujuk sebagai‘Apex Pharma’ atau ‘kami’)hormat dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. Polisi Privasi ini menjelaskan bagaimana kami mengumpul, menyimpan dan mengendali maklumat peribadi anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010(‘APDP’).
 
Sila baca Polisi Privasi ini untuk memahami bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi yang mungkin kami kumpulkan daripada anda. Dengan memberi maklumat peribadi anda kepada kami atau mengunakan laman web kami, anda telah bersetuju dengan terma dan syarat Polisi Privasi ini dan pengumpulan, penggunaan, pengaksesan, pemindahan, penyimpanan dan pemprosesan maklumat peribadi anda seperti yang diterangkan dalam Polisi Privasi ini. Sekiranya anda tidak ingin memberi kebenaran ini kepada kami, sila maklumkan kepada kami secara bertulis dan elak daripada menggunakan mana-mana borang elektronik di laman web kami. Kegagalan untuk bersetuju dengan terma dan syarat-syarat Polisi Privasi ini akan mengakibatkan pihak kami tidak dapat memproses permohonan anda, permintaan dan/atau membekalkan kepada anda produk atau perkhidmatan yang berkaitan.
 
Kami berhak untuk meminda Polisi Privasi ini dari masa ke semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Sila semak laman web kami untuk maklumat mengenai Polisi Privasi yang terkini (www.apexpharma.com.my).
 
1. Definisi Maklumat Peribadi
 
1.1 Jenis Maklumat Peribadi
 
Maklumat peribadi merujuk kepada apa-apa maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda yang dikumpulkan atau diberikan kepada Apex Pharma bagi kegunaan yang diterangkan dalan Bahagian 2 di bawah. Maklumat peribadi anda mungkin merangkumi nama, nombor kad pengenalan/nombor pasport, tarikh lahir, umur, jantina, kewarganegaraan dan bangsa, gambar, pendidikan, pekerjaan, jawatan, maklumat majikan, keahlian persatuan profesional, butiran perhubungan termasuk alamat rumah, alamat emel, nombor telefon dan nombor fax, status perkahwinan, butiran kewangan dan akaun perbankan, rekod keselamatan dan maklumat mengesan lokasi, dan mungkin merangkumi kes-kes tertentu, maklumat peribadi yang sensitif yang berkaitan dengan maklumat kesihatan dan butiran berkaitan ahli keluarga anda dan maklumat peribadi lain yang mungkin dibekalkan kepada pihak kami dari semasa ke semasa.
 
 
1.2 Sumber Maklumat Peribadi
 
Kami akan mengumpulkan maklumat peribadi daripada anda apabila anda:
  • berkomunikasi dengan kami
  • mendaftar minat dan/atau mengemukakan permohonan pekerjaan dengan Apex Pharma
  • mendaftar minat dan/atau memohon maklumat mengenai produk dan/atau perkhidmatan kami
  • mendaftar untuk atau melanggan produk dan/atau perkhidmatan kami
  • membalas apa-apa bahan pemasaran yang kami hantar keluar
  • memulakan hubungan perniagaan dengan kami 
  • mengunjungi mana-mana pejabat kami 
  • melawat atau melayari laman-laman web kami
  • membuat aduan kepada kami
  • memberi maklumbalas kepada kami
  • menyertai kaji selidik kami
  • memasuki atau menyertai mana mana acara, bengkel atau program yang dianjurkan/dikendalikan oleh kami
 
Selain daripada maklumat peribadi yang diperolehi secara terus daripada anda (seperti yang dinyatakan di atas), kami juga mungkin memperolehi maklumat peribadi anda daripada pihak-pihak ketiga yang berurusan dengan kami atau yang berkaitan dengan anda (majikan terdahulu, rujukan peribadi, agensi rujukan kredit atau institusi kewangan), dan daripada  sumber-sumber lain yang telah anda memberi kebenaran untuk pendedahan maklumat berkaitan dengan anda, dan/atau di mana dibenarkan dari segi undang-undang.
 
1.3 Maklumat Peribadi Wajib
 
Semua maklumat yang diminta di dalam borang-borang yang berkaitan adalah wajib untuk anda bekalkan melainkan dinyatakan sebaliknya. Sekiranya anda gagal untuk membekalkan maklumat wajib,pihak kami tidak dapat memproses permohonan anda, permintaan dan/atau membekal produk atau perkhidmatan yang berkaitan kepada anda.
 
 
2. Bagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda
Maklumat peribadi anda dikumpulkan, digunakan dan/atau diproses oleh Apex Pharma untuk satu atau lebih tujuan-tujuan berikut :
  • untuk mengesahkan identiti anda
  • untuk membolehkan kami menunaikan kewajipan kontrak kami
  • untuk menjalin dan menguruskan dengan lebih baik apa-apa perhubungan perniagaan yang kami mungkin ada dengan anda
  • untuk memasuki transaksi perniagaan berkenaan dengan produk dan/atau perkhidmatan yang hendak ditawarkan dan dibekalkan kepada anda
  • untuk mempertimbangkan dan memproses permohonan/permintaan anda untuk produk dan/atau perkhidmatan kami
  • untuk sentiasa berhubung dengan anda dan menyediakan anda dengan maklumat yang diminta atau yang mungkin menarik minat anda 
  • untuk pengambilan pekerja
  • untuk menguruskan latihan kakitangan, pembangunan dan jaminan kualiti
  • untuk tujuan yang berkaitan dengan sumber manusia
  • untuk memaklumkan anda tentang manfaat dan perubahan kepada ciri-ciri produk dan/atau perkhidmatan kami 
  • untuk mengendali dan mengurus produk dan/atau perkhidmatan yang kami sediakan untuk anda (termasuk pengenaan bayaran, pengebilan, kemudahan pembayaran dan pengutipan hutang)
  • untuk menyiasat dan menyelesaikan apa-apa pertanyaan mengenai bil, aduan atau pertanyaan-pertanyaan lain yang anda berikan kepada kami mengenai produk dan/atau perkhidmatan kami
  • untuk memproses komunikasi yang anda hantar kepada kami (contohnya,berurusan dengan mana-mana pertanyaan, maklumbalas dan aduan)
  • untuk menilai dan/atau mengesahkan kelayakan kredit
  • untuk menjalankan aktiviti pemasaran (contohnya,kajian pasaran) 
  • untuk memudahkan penyertaan anda dalam mana-mana acara, bengkel atau program yang dianjurkan/dikendalikan oleh kami
  • untuk membina, mengekalkan dan menaik taraf sistem operasi perniagaan dan infrastruktur kami untuk mencapai kecekapan yang lebih baik
  • untuk menentukan bagaimana kami boleh meningkatkan perkhidmatan kami kepada anda)
  • untuk menghasilkan data, laporan dan statistik yang akan dianonimatau diagregatkan dengan cara yang tidak mengenalpasti anda sebagai individu
  • untuk menyiasat, membalas atau membela tuntutan yang dibuat terhadap atau melibatkan Apex Pharma
  • untuk mengesan dan mencegah aktiviti penipuan
  • untuk menyenggara rekod-rekod untuk tujuan keselamatan, tuntutan atau tujuan undang-undang lain
  • untuk mematuhi keperluan undang-undang dan pengawalseliaan
  • untuk apa-apa tujuan lain yang diperlukan atau dibenarkan oleh apa-apa undang-undang, peraturan, garis panduan dan/atau pihak-pihak pengawalselia berkuasa yang berkenaan

3. Pendedahan Maklumat Peribadi Anda
Apex Pharma akan menyimpan maklumat peribadi anda secara rahsia dan anda bersetuju dan memberi kuasa kepada Apex Pharma untuk mendedahkan maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga yang berkaitan (di dalam dan/atau di luar Malaysia) termasuk:
  • pihak-pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk membekalkan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (contohnya, juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, perunding, kontraktor, penasihat-penasihat profesional, pembekal perkhidmatan, syarikat-syarikat percetakan, rakan niaga, penganjur persidangan/latihan/acara, penasihat-penasihat lain, agensi-agensi pelancongan dan syarikat-syarikat insurans);
  • syarikat-syarikat yang berkaitan, anak syarikat atau syarikat bersekutu Apex Pharma;
  • syarikat pengurusan hartanah/utiliti/keselamatan untuk pengurusan hartanah yang dibeli; dan
  • agensi-agensi kerajaan, badan berkanun, majlis tempatan dan pengawalselia industri yang berkaitan
 
4. Penyimpanan Dan Pengekalan Maklumat Peribadi 
Maklumat peribadi anda akan disimpan sama ada dalam bentuk cetakan dan salinan digital di premis kami di Malaysia atau disimpan di dalam server yang dikendalikan oleh kami atau pembekal server, perunding atau penasihat yang dilantik oleh kami di Malaysia. Apex Pharma tidak menyewa atau menjual maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga. Apex Pharma akan mengekalkan maklumat peribadi anda untuk tempoh yang diperlukan demi memenuhi keperluan undang-undang pengekalan data seperti yang ditetapkan oleh undang-undang Malaysia yang tertentu atau melindungi kepentingan kami.
 
5. Integriti Dan Keselamatan Maklumat Peribadi
Kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa maklumat peribadi yang kami kumpulkan, gunakan atau dedahkan adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini. Kami akan menyimpan dan memproses maklumat anda dengan selamat. Sekiranya cara yang digunakan adalah praktik, kami akan berusaha untuk melaksanakan pentadbiran dan keselamatan perlindungan serta prosedur yang sesuai selaras dengan undang-undang dan peraturan, untuk menghalang pemprosesan maklumat peribadi anda yang tidak dibenarkan atau salah di sisi undang-undang serta mencegah kehilangan maklumat peribadi anda secara tidak sengaja atau pemusnahan, atau kerosakan kepada maklumat peribadi anda.
 
Sekiranya pemindahan maklumat anda keluar daripada Malaysia diperlukan bagi pelaksanaan perkhidmatan yang diperlukan daripada kami, pemindahan maklumat akan dilakukan mengikut keperluan APDP dan anda dianggap telah bersetuju dengan pemindahan maklumat tersebut.
 
6. Pengaksesan dan Pembetulan Maklumat Peribadi Anda 
Anda layak untuk memiliki hak mengakses dan membuat sebarang pembetulan maklumat peribadi anda yang dipegang oleh kami dan berkenaan hal ini, anda boleh: 
  • memeriksa sekiranya kami memegang atau menggunakan maklumat peribadi anda dan meminta akses kepada maklumat peribadi anda;
  • meminta pembetulan maklumat peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau bukan terkini;
  • meminta penjelasan mengenai polisi-polisi dan prosedur berkenaan dengan maklumat  peribadi anda yang diberikan kepada Apex Pharma;
  • meminta Apex Pharma untuk menghentikan pemprosesan maklumat peribadi anda untuk tujuan pemasaran;
  • meminta Apex Pharma untuk menghadkan proses maklumat peribadi anda, termasuk maklumat yang boleh dikenalpasti daripada maklumat peribadi anda; dan
  • memaklumkan Apex Pharma tentang keengganan anda (sepenuhnya atau sebahagian) memberi kebenaran yang telah diberikan sebelum ini kepada Apex Pharma tertakluk kepada apa-apa sekatan yang ada, syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah untuk keengganan itu diperlaksanakan.
 
Anda boleh memberitahu kami secara bertulis sekiranya anda tidak ingin menerima apa-apa bahan pemasaran daripada kami dan kami akan membatalkan nama anda daripada senarai hubungan pemasaran kami. 
 
Kami mengesyorkan bahawa permintaan untuk akses kepada data peribadi anda dibuat secara bertulis. Kami juga mungkin memerlukan anda untuk memberi kami maklumat tambahan yang dikehendaki secara munasabah bagi memproses permintaan anda. 
 
Sila ambil perhatian bahawa di bawah APDP, kami berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda atas sebab-sebab tertentu yang dibenarkan di bawah APDP. Kami mempunyai hak untuk mengenakan caj pentadbiran untuk menangani permintaan anda.
 
7. Kewajipan Anda Terhadap Maklumat Peribadi Anda
Anda bertanggungjawab untuk memaklumkan kami mengenai perubahan maklumat peribadi anda dan memastikan bahawa maklumat tersebut adalah tepat, terkini dan lengkap. 
 
Jika anda perlu untuk memberi kami maklumat peribadi berkaitan dengan pihak-pihak ketiga (contohnya mengenai suami atau isteri atau anak-anak anda atau di mana anda merupakan orang yang dilantik untuk berurusan dengan kami atau jika anda sedang memperolehi dan bertanggungjawab untuk produk dan/atau perkhidmatan yang mereka akan gunakan), anda mengesahkan yang anda telah (i) mendapatkan kebenaran mereka atau sebaliknya anda berhak memberi maklumat peribadi mereka kepada kami dan untuk kami menggunakan maklumat peribadi tersebut dengan sewajarnya, dan (ii) memberitahu mereka untuk membaca Polisi Privasi ini di laman web kami.
 
Sekiranya anda menggunakan laman web kami, anda diingatkan untuk menutup tetingkap pelayar selepas pengunaan bagi mengelakkan sebarang akses yang tidak dibenarkan kepada maklumat peribadi anda.
 
8. Maklumat Hubungan
Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di talian +603-56293688 dari Isnin hingga Jumaat (8.15pagi – 5.00petang, cuti am dikecualikan) atau emel kami di privacypolicy@apexpharmacy.com.my